Cały świat kucharski zwariował na punkcie tych różnokolorowych pudełek, które wdarły się do każdej kuchni. Silikonowe formy do pieczenia są w stanie zastąpić wiele jednorazowych i plastikowych przedmiotów, które jeszcze do niedawna wydawały się absolutnie niezbędne. Możesz ich używać wielokrotnie i są tak trwałe, że przetrwa lata. Każdy, kto miał przyjemność pracować z nimi choć przez chwilę, uwielbia, jak fajnie się pracuje z silikonem i jak niewiele trzeba, aby go bezpiecznie przechowywać. Chociaż silikonowe formy do pieczenia są fantastycznie łatwe w użyciu, istnieje kilka wskazówek i sztuczek, których możesz użyć, aby naprawdę w pełni wykorzystać swoje nowe piękne akcesoria. W tym krótkim artykule znajdziesz kilka wskazówek, które sprawią, że Twoje silikonowe formy do pieczenia były często używane i będą służyły Ci przez wiele lat!

Silikonowe naczynia do pieczenia są naturalnie nieprzywierające, co oznacza, że ​​ogólnie rzecz biorąc, nie ma potrzeby ich smarowania przed użyciem. Mając to na uwadze, niektóre przepisy pozwalają na przygotowanie posiłków, które są bardzo delikatne, więc czasami Twoje dania skorzystają z tego trochę dodatkowego poślizgu. Na przykład, jeśli robisz piękny suflet w silikonowych foremkach, niewielka ilość masła lub oliwy z oliwek rozsmarowanych w foremkach może zadecydować o różnicy między pięknym puszystym sufletem a suchym plackiem.

Silikonowe formy do pieczenia pomogą Ci zrobić smaczne lody

Silikonowe formy do pieczenia mogą wytrzymać ogromny zakres temperatur, co czyni je tak wszechstronnym! Jeśli chodzi o górny zakres, Twoje naczynia do pieczenia są bezpieczne w piekarniku do 250 °C, dzięki czemu można ich używać do wielu różnych działań związanych z pieczeniem. Jeśli chcesz robić bagietki za pomocą silikonowych form do pieczenia – ze względu na ich elastyczność, możesz zebrać matę między bochenkami bagietki, gdy okaże się, że się nie sklejają. Następnie, gdy już osiągną idealny kształt, po prostu rozciągnij matę na płasko i upiecz! To, co do niedawna stanowiło problem, teraz jest tak łatwe!

Z drugiej strony, silikonowe formy do pieczenia są bezpieczne w zamrażarce do -18°C. To sprawia, że ​​idealnie nadaje się do zrobienia niesamowitych lodów. Jeśli dotychczas nie wiedziałeś, jak sobie poradzić z wyciągnięciem lodów z naczynia, w którym je robiłeś, teraz po prostu wywróć formę na drugą stronę, aby uwolnić swoje lodowe dzieło.

Jak czyścić silikonowe formy do pieczenia

Wszyscy uwielbiają łatwość czyszczenia silikonowych naczyń do pieczenia. Ponieważ silikon jest naturalnie nieprzywierający, tak naprawdę nigdy nie będzie bardzo brudny. Ogólnie rzecz biorąc, szybkie spłukanie gorącą wodą i wytarcie wystarczy, aby naczynia wyglądały jak nowe (jedynie w przypadku słomek silikonowych może być potrzebne szybkie wyszorowanie szczotką do słomek). Jeśli twoje naczynia do pieczenia wymagają dokładniejszego czyszczenia, jeśli na przykład używałeś silikonowej maty do pieczenia, aby upiec mięso, z przyjemnością usłyszysz, że można ją bez problemu myć w zmywarce!

Czasem uporczywą plamę może wywołać coś takiego jak kurkuma czy burak, ale nie bój się – jest sposób na pozbycie się tego przebarwienia. Jeśli zauważysz, że Twoje naczynia do pieczenia są poplamione, zmyj wszelkie pozostałości mydłem, a rano po prostu wyłóż je na zewnątrz w miejscu, w którym pada na nie słońce.

Zostaw ją tam przez cały dzień. Dzięki słońcu naczynie pozbędzie się przebarwień i wróci do dawnej świetności. Silikonowe formy do pieczenia są niezwykle łatwe w pielęgnacji. Można je włożyć do piekarnika lub zamrażarki, można je myć w zmywarce, można je złożyć lub zwinąć, aby je schować w dowolnym miejscu – naprawdę wiele można z nimi zrobić. Należy jednak pamiętać o jednej rzeczy podczas ich używania, zwłaszcza silikonowej maty do pieczenia, a mianowicie nie używać ostrych przedmiotów, takich jak noże, do cięcia lub krojenia czegokolwiek. Silikon jest trwały, ale użycie ostrza pozostawi na nim nacięcie, które może się następnie rozerwać. Zamiast tego pokrój ciasto szpatułkami lub skrobaczami do ciasta i uwolnij jedzenie z foremek tępym nożem do masła, lub po prostu delikatnie ściskając boki.