Prawidłowo wykonana zaprawa murarska jest kluczowym czynnikiem wytrzymałości stawianej ściany. W zależności od przeznaczenia, zaprawa powinna charakteryzować się inną klasą. Podpowiadamy, jakie proporcje składników zaprawy najlepiej zastosować w zależności od jej przeznaczenia.
Rodzaje zapraw murarskich
Generalnie wyróżniamy trzy rodzaje zapraw murarskich: cementową, cementowo-wapienną oraz wapienną. Ostatnia z nich jest najmniej popularna ze względu na wysoką zdolność wapnia do wchłaniania wilgoci, a także niską wytrzymałość na ściskanie.
Zaprawy cementowo-wapienne są obecne na większości placów budowy. Dzięki zawartości wapna w mieszance są plastyczne i łatwe w urabianiu. Z kolei zaprawy cementowe charakteryzują się niskimi urabialnością i plastycznością. Jako że nie absorbują wody, używa się przy budowie ścian narażonych na kontakt z wilgocią.
Wytrzymałość na ściskanie to parametr, który określa klasę zaprawy. W zależności od jego wartości wyróżniamy klasy M5, M10, M15, M20.
Określ przeznaczenie zaprawy
Zaprawy w wiodącym stopniu wpływa na wytrzymałość stawianej konstrukcji. Przykładowo przy budowie ścian działowych używa się najczęściej zaprawy klasy M5, podczas stawiania ceglanych ścian lub kominów egzamin zdaje zaprawa klasy M10, jednak przy budowie filarów nośnych lub fundamentów potrzebne będą już zaprawy wyższych klas.
Proporcje składników poszczególnych klas zaprawy murarskiej
Poniżej przedstawiamy tabelę obrazującą prawidłowe proporcje składników potrzebnych do przygotowania 1m3 zaprawy. Przy tej ilości konieczna będzie betoniarka, jeśli jednak potrzebujesz mniejszej ilości do wykonania prac remontowych (oczywiście przy zachowaniu prawidłowych proporcji), w zupełności wystarczy Ci wiaderko i mieszadło do zapraw.
Zaprawa cementowa
Klasa | Cement | Piasek | Woda |
M5 | 250 kg | 1760 kg | 240-280 l |
M10 | 294 kg | 1682 kg | 235-282 l |
M15 | 384,5 kg | 1645,7 kg | 246-292 l |
M20 | 500 kg | 1420 kg | 240-260 l |
Zaprawa cementowo-wapienna
Klasa | Cement | Wapno | Piasek | Woda |
M5 | 200 kg | 88 kg | 1704 kg | 192-224 l |
M10 | 312,5 kg | 137,5 kg | 1562,5 kg | 250-300 l |
Zaprawa samodzielna czy gotowa mieszanka?
Powyższe tabele przedstawiają proporcje składników potrzebnych do samodzielnego wykonania zaprawy murarskiej. Jednakże ten sposób wymaga sporego doświadczenia oraz wysokie precyzji w odmierzaniu składników, a przede wszystkim używania odpowiedniej ilości wody. W sklepach budowlanych dostępne są gotowe suche mieszanki, które wystarczy rozrobić z wodą. Jest to zdecydowanie łatwiejsza droga do uzyskania potrzebnej zaprawy. Jednak wciąż wymaga ona dokładnego rozrobienia w betoniarce lub przy użyciu mieszadeł i mieszalników. Wysokiej jakości elektronarzędzia służące do urabiania zaprawy murarskiej znajdziesz, odwiedzając sklep narzędziowy Emast.