Drewniane blaty kuchenne królowały w polskich kuchniach jeszcze kilka lat temu, gdy niezwykle modny stał się skandynawski styl urządzania wnętrz. Okazało się jednak, że pomimo swojej niewątpliwej urody, nie są one trafioną inwestycją – drewniane powierzchnie szybko ulegają zniszczeniom. Blat z drewna łatwo przypadkowo porysować nożem lub trwale zabarwić zbyt wolno uprzątniętym tłustym sosem. Nic więc dziwnego, że obecnie najbardziej pożądane są trwałe i praktyczne blaty kamienne. Jakie ich rodzaje wyróżniamy?
Blaty granitowe
Granit to naturalna skała magmowa, występująca w wielu różnych zabarwieniach. Blaty z granitu uważane są za najlepszy wybór do kuchni – są niezwykle trwałe i bardzo ciężko je nieopatrznie uszkodzić. Na blacie roboczym z granitu można stawiać gorące naczynia, a nawet kroić produkty spożywcze bez użycia deski – kamieniowi nic się nie stanie. Wyjątkowo łatwo się go czyści. Granit charakteryzuje się szlachetnym, ponadczasowym stylem i dobrze komponuje się w zasadzie z każdym stylem kuchni.
Blaty marmurowe
Marmur bezsprzecznie kojarzy się z wnętrzami luksusowymi. Z tego kamienia jednak częściej produkuje się blaty łazienkowe niż kuchenne. Wynika to z faktu, że marmur jest skałą delikatniejszą niż granit – łatwiej ulega zarysowaniom, ukruszeniom i działaniom niektórych kwasów, które występują w żywności. Blat kuchenny z białego marmuru niewątpliwie robi wrażenie, jednak podczas przygotowywania posiłków warto pamiętać o jego słabościach, by posłużył jak najdłużej.

Blaty z konglomeratu
Wiele osób urządzających swoje kuchnie decyduje się na blat z konglomeratu. Konglomerat nie jest naturalną skałą. To produkt wytwarzany z rozdrobnionych kamieni naturalnych, połączonych żywicą epoksydową. Blaty z konglomeratu są bardzo wytrzymałe, często porównuje się je do granitowych. W przeciwieństwie do nich jednak nie są odporne na wysokie temperatury. Blat z konglomeratu może perfekcyjnie imitować granit lub marmur. Podczas ich produkcji można dodawać też barwniki, dzięki którym uzyskuje się np. jednolity czerwony czy fioletowy kolor.
Blaty ze spieków kwarcowych
Kwarcyt to zwięzła skała, cechująca się jeszcze większą twardością niż granit. Jej głównym składnikiem jest kwarc. Spieki kwarcowe produkuje się mieszając i prasując piasek kwarcowy z innymi minerałami, a następnie wypalając je w piecu. Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych są odporne na zaplamienia i działanie wilgoci. Przede wszystkim cechują się jednak niską wagą, dzięki czemu szafki kuchenne, na których mają być zamontowane, nie wymagają montażu dodatkowych wzmocnień, często niezbędnych przy np. blatach granitowych.